Orodje za dostopnost

Fakulteta sodeluje pri razvoju zaščitne opreme za medicinske namene.

 

V boj proti epidemiji koronavirusne bolezni se je aktivno vključila tudi Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru. V sodelovanju z drugimi fakultetami Univerze v Mariboru, podjetji iz gospodarstva, Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in Slovensko vojsko sodelujemo pri razvoju prototipa zaščitne maske in vizirja za medicinsko uporabo. Omenjeni prototipi se s 3D tiskalniki izdelujejo tudi v laboratorijih Inštituta za energetiko v Krškem.

 

Pri prototipu zaščitne maske gre za predelavo potapljaških mask, ki omogočajo namestitev ustreznega prilagoditvenega adapterja in klasičnega zaščitnega filtra, ki ga uporablja tudi slovenska vojska. Prednost teh mask je, da se lahko razkužujejo/čistijo, zaščitni filtri pa se enostavno odvijejo in se skladno z navodili proizvajalca zamenjajo.

 

 

Zaščitni vizirji, ki jih tiskamo v laboratorijih fakultete, so po sterilizaciji primerni za ponovno rabo, zato se zelo zmanjša potreba po uporabi običajnih obraznih mask. Uporaba zaščitnih vizirjev je smiselna v vseh okoljih, kjer obstaja nevarnost neposredne izpostavljenosti virusu.

 

 

Prilagojeno podvodno masko in zaščitni vizir preizkušajo mariborski zdravniki pri manjših ambulantnih posegih, kjer pacienti niso okuženi s koronavirusom.

 

 

Več informacij tudi v prispevku RTVSLO: https://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174686729

 

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike