Orodje za dostopnost

FE UM išče študente/študentke za sodelovanje na študentskem projektu za pridobitev praktičnega znanja na področju učinkovite rabe energije.


Fakulteta za energetiko UM, v okviru »RSF, področja: Sodelovanje z okoljem, razvojnega cilja (o-RC-1): Spodbujanje sodelovanja študentov in potencialnih delodajalcev z namenom pridobivanja praktičnih izkušenj v času študija in reševanja realnih izzivov okolja«, išče študente/študentke za sodelovanje na študentskem projektu za pridobitev praktičnega znanja na področju učinkovite rabe energije.


Naziv projektne naloge:  Izkoriščanje prelite vode

Trajanje projekta: 4 mesece (od 01. 03. 2024 do 30. 06. 2024)

Predvidena skupna denarna spodbuda študentu/študentki: 10,59 EUR/uro (bruto bruto), največ 160 delovnih ur/projekt (povprečno opravljenih 40 ur/mesec)


KRATEK POVZETEK VSEBINSKE ZASNOVE PROJEKTA:

Poplavne razmere na rekah po vsem svetu so vse pogostejše in vse močnejše. Zato je potrebno prevelike količine vode na hidroelektrarnah prelivati čez zapornice, da se ohrani varno obratovanje le-teh. Predvsem stabilnost in trdnost jezovne strukture, kot tudi hidravlične-strojne opreme, ki je izpostavljena vplivu nečiste poplavne vode. Z energetskega stališča je vsaka prelita voda – nepovratna energetska izguba. Že dalj časa je znano, da so poplavne razmere vse pogosteje in obilnejše. Krivimo podnebne spremembe, ki smo jih sami povzročili s svojim delovanjem v naravi. Vse več izpustov v okolje, kot posledica človekove neomejenosti pri izkoriščanju naravnih virov, kaže dejanske posledice. Vse to se kaže v sproščanju večjih, oz. velikih količin naravne energije vode v kratkem času, vse pogosteje. To pa pomeni, seveda ker ne zmoremo z instalirano opremo predelati razpoložljivih količin vode v danem trenutku, energetsko izgubo.

Projekt je razdeljen na delovne pakete:

DP1 – Analiza prelivanja vode preko zapornic hidroelektrarn na reki Savi

Aktivnost 1.1: Statistična obdelava podatkov in grafični prikazi potekov

Aktivnost 1.2: Izračun letne energije prelite vode

DP2 – Določitev optimalne tehnologje za energetsko izrabo energije prelite vode

Aktivnost 2.1: Predstavitev različnih tehnologij za izrabo prelite vode

Aktivnost 2.2:  Izbor optimalne tehnologije

DP3 – Načrtovanje in izdelava modela izbrane tehnologije za laboratorijsko testiranje

Aktivnost 3.1: Preračun modelske velikosti

Aktivnost 3.2:  Izdelava modela izbrane tehnologije

Aktivnost 3.3: Umestitev modela v merilno progo

DP4 – Izvedba laboratorijskih testiranj

Aktivnost 3.1:  Izvedba meritev izkoristka predlagane rešitve

DP5 – Optimizacija izbrane tehnologije

Aktivnost 3.1:  Izvedba numeričnih simulacij

 

 

Da bomo dosegli pričakovane rezultate, bomo združili znanja z različnih študijskih področij.

Izvedba projekta bo pomembno vplivala na študente, ki se bodo skozi izvajanje projekta lahko uspešno navadili na projektno timsko delo in si pridobili prepotrebne praktične izkušnje pred zaključkom študija, ter bodo z boljšimi kompetencami uspešno vstopili na trg delovne sile.


K sodelovanju vabimo osem (8) študentov/študentk.


Sodelujoči(a) študent(ka) mora biti v času izvajanja projekta vpisan(a) v javno veljavni študijski program v Republiki Sloveniji ter ne sme biti v delovnem razmerju, samozaposlen(a), prijavljen(a) na Zavodu RS za zaposlovanje v evidenci brezposelnih oseb ali samostojni podjetnik.

 

Vaš interes po sodelovanju izkažete tako, da opravite prijavo na spletnem portalu ŠI:UM (https://si.um.si/). Na tem portalu se prijavite s svojo študentsko identiteto, poiščete ustrezni izziv ter uredite prijavo na projekt.

 

Rok prijave za sodelovanje na projektu je 05.02.2024!

 

 

Za dodatne informacije o samem projektu se lahko obrnete na vodjo projekta doc. dr. Mateja Fike (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

 

Na podlagi izkazanega interesa bo s prijavljenimi študenti organiziran predhodni sestanek. O terminu sestanka boste študentje pravočasno obveščeni.

 

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike