Orodje za dostopnost

Med ustanovitelji kluba ameriškega nogometa študenti Fakultete za energetiko.

 

Ljubezen do športa, želja po druženju in kanček entuziazma, je Lazarja Stojanova pripeljalo do ideje, da v Velenju, kjer študira na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, ustanovi klub ameriškega nogometa »Velenje Black Miners«. Svojo željo je uresničil s podporo prijateljev in študentskih kolegov ter ustanovil klub, ki sedaj šteje že 35 članov. Povprašali smo ga o aktivnostih kluba in njihovih načrtih.

 

V Sloveniji je ameriški nogomet še dokaj neznan, od kod ideja za ta šport?

Ameriški nogomet v Sloveniji obstaja že približno 20 let, vzpon pa je doživel v zadnjih nekaj letih. Vključitev največjega svetovnega tekmovanja v ameriškem nogometu (NFL) na televizijske kanale v Sloveniji, je pripeljala do velikega števila mladih, ki se zanimajo za ta šport. Žal so z začetkom epidemije korona virusa številni klubi izgubili sponzorje, kar je povzročilo zapiranje klubov v Sloveniji. Zaradi tega je prišlo do izgube Lige ameriškega nogometa v Sloveniji in ostala je le razvojna brezkontaktna liga, ’’Flag liga“.

Do prihoda v Slovenijo in tudi po prihodu je bila moja največja športna ljubezen ameriški nogomet. Svojo kariero sem začel že v Srbiji in v Sloveniji nadaljeval v klubu Maribor Generals, kjer sem odigral 2 sezoni avstrijske lige in 2 sezoni slovenske lige. Sledila je epidemija korona virusa in klub je tako kot večina drugih klubov prenehal z delovanjem. Z mojo idejo in podporo prijateljev (Bojana, Veljka in Ilije), smo v Velenju ustanovili klub ameriškega nogometa, z željo, da nadaljujemo z razvojem tega športa v Sloveniji. Na samem začetku smo dobili pomoč Mestne občine Velenje in Zveze ameriškega nogometa Slovenije in kmalu začeli trenirati. Klub je bil ustanovljen 25. novembra 2021.

 

 

Ali je interes za ameriški nogomet v Velenju in Sloveniji dovolj velik?

Na samem začetku smo bili v dvomih glede  zanimanja mladih za ta šport, ker je Velenje manjše mesto v primerjavi z Mariborom in Ljubljano, kjer študira večina študentov. Bili smo presenečeni, ker se je z vsakim naslednjim treningom število zainteresiranih igralcev povečevalo. Na samem začetku smo imeli le 10 velenjskih igralcev, sedaj pa je to število naraslo že na približno 35 igralcev, kar je več, kot je bilo pričakovano. 

 

 

Med člani kluba je tudi veliko študentov Fakultete za energetiko. Šport je verjetno odlična priložnost za druženje, sprostitev in krepitev tako fizične kot tudi psihične kondicije?

Da, veliko študentov Fakultete za energetiko se je pridružilo našemu klubu, trenutno 8,  nekaj študentov  pa je tudi z drugih fakultet Univerze v Mariboru, ki živijo v okolici Velenja in študirajo v Mariboru. Kot ste že sami ugotovili, je šport v prvi vrsti odlična priložnost za ustvarjanje dobrega vzdušja, sklepanje dobrih prijateljstev in ustvarjanje lepih spominov. Nepozabna potovanja in tekmovanja, šport in odrekanje na treningih in tekmah združujejo vse igralce v eno veliko družino.

 

 

Kakšna je konkurenca ameriškega nogometa v Sloveniji? Se udeležujete tudi tekem, turnirjev in kakšni so vaši cilji za naprej?

Naš klub je trenutno največji klub v Sloveniji. Sestavljata ga dve selekciji, in sicer ameriški nogomet (prva selekcija) kot kontaktni šport, ki ga lahko vidimo v filmih, in Flag nogomet (druga selekcija), ki je razvojna brezkontaktna selekcija. Naša ekipa ameriškega nogometa je trenutno registrirana v balkanski ligi, v kateri nastopa 7 držav, Flag ekipa pa se bo udeležila mednarodnega tekmovanja v Rovinju, na katerem sodeluje več kot 20 različnih evropskih klubov. Poleg tega bomo z obema selekcijama jeseni sodelovali na državnem prvenstvu in bomo v mesecu športa, septembru, organizirali turnir v Velenju.

Poleg vodenja kluba Velenje Black Miners sem v Zvezi ameriškega nogometa izvoljen za komisarja ameriškega nogometa Slovenije. Naši cilji so zelo veliki. Kot komisar kontaktnega ameriškega nogometa v Sloveniji skupaj s svojima prijateljema, ki sta mi pomagala ustanoviti klub v Velenju, načrtujemo ponovno oživitev slovenske lige in klubov ter dvig kvalitete na še višjo raven. Upamo tudi na številne medalje in dobre rezultate na vseh naših tekmovanjih.

Poudariti bi želel, da je naš klub podpisal dve zelo pomembni sodelovanji, in sicer z ERASMUS+ in z ameriško skavtsko agencijo ALL22, kar nam omogoča izmenjavo in usposabljanje igralcev tako v Evropi kot tudi Ameriki, kar je v Sloveniji možno le v našem klubu.

Ne smemo pozabiti tudi na uspehe, ki smo jih dosegli v tako kratkem času. Na samem začetku priprav smo v izposojenih dresih kluba Maribor Generals odigrali prijateljsko tekmo ameriškega nogometa z ekipo Murske Sobote. Tekmo smo zaključili z zmago naše mlade ekipe s 36:20. Poleg tega smo se udeležili Flag turnirja  v organizaciji Kluba Žaba Ljubljana, kjer smo osvojili drugo mesto.

 

 

Kje vas najdejo mladi, ki bi se vam želeli priključiti?

Vsi, ki jih šport zanima in bi želeli preizkusiti svoje veščine v ameriškem nogometu, lahko pridejo na brezplačen trening ob sredah ob 20. uri na nogometno igrišče NK Rudar v Velenju in ob nedeljah ob 13. uri na igrišče ob Škalskem jezeru.

Informacije lahko dobijo tudi na:

Instagram strani @black.miners

Facebook-u Velenje Black Miners

spletni strani https://blackminers-velenje.com.

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike