Orodje za dostopnost

Budimpešta – Občina Hegyvidék je skupaj s projektnim partnerstvom Together organizirala konferenco Innobuildings 2017.

Na dogodku so bili udeležencem predstavljeni načini zmanjševanja rabe energije v javnih stavbah.

 

 

 

Leta 2016 se je sedem srednjeevropskih držav odločilo za sodelovanje na projektu Together s skupnim ciljem zmanjšanja porabe energije v javnih stavbah. Projekt je sofinanciran s strani programa Interreg Srednja Evropa. Partnerji poskušajo zastavljene cilje doseči brez večjih naložb in obnov z uporabo najnovejših znanstvenih metod s področja vedenjskih ved. Polovica projekta je že izpeljanega, zato so se partnerji odločili deliti najnovejša spoznanja in rezultate pridobljene iz pilotnih aktivnostih ter razpravljati o sorodnih temah s pomočjo priznanih predavateljev iz Madžarske in drugod.

 

Dogodek se je pričel z govorom župana Občine Hegyvidék, v katerem je poudaril, da so mednarodni projekti kot je Together, bistveni za pomoč prebivalcem pri uresničevanju njihovega notranjega potenciala v procesu prilagajanja podnebnim spremembam. Nadaljeval je G. Csaba Kőrösi, vodja Direktorata za trajnostni razvoj okolja republike Madžarske, ki je v svojem govoru poudaril, da čeprav nam je tehnologija omogočila ustvarjanje gospodarske rasti brez da bi pri tem povečali emisije, imamo še vedno veliko dela pri doseganju zastavljenih ciljev Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah.


Povabljeni govorniki so skozi celotni dogodek nakazovali, kako lahko v teoriji in praksi zmanjšamo porabo energije v stavbah s kombinacijo vedenjskih ukrepov in inovativnih pametnih merilnih sistemov. Projektni partnerji, s Provinco Treviso na čelu, so razvili inovativni program ukrepov, ki bo testiran v 84 pilotnih javnih stavbah po vsej Srednji Evropi. Podrobnosti programa, uporabljene tehnike in orodja ter možne ovire pri izvajanju so bile glavne teme pri zasedanju okrogle mize.


Navsezadnje je bila konference precej več kot le zbirka pripravljenih predstavitev s strani govornikov. V času odmora so lahko udeleženci spoznali kaj pomeni koncept igrifikacije, saj so si lahko ogledali trg energetske učinkovitosti, zapisovali energetske obveze kot prihodnje cilje in se preko informativnih zaslonov spoznali s pametnim merilnim sistemom vgrajenim v stavbi. Ob zaključku konference so bili vsi udeleženci povabljeni na ogled inovativnega ogrevalnega sistema Kulturnega centra MOM, ki je eden od pilotnih objektov projekta Together, v katerem se toplota za ogrevanje pridobiva iz odpadne toplote kanalizacijskega omrežja.

 

V naslednjih korakih projekta bodo partnerji začeli s svojimi pilotnimi aktivnostmi za spreminjanje obnašanja uporabnikov in lastnikov stavb ter menedžerjev z uporabo različnih orodj motiviranja in igrifikacije. Cilj je, da se prihrani čim več energije, s tem pa se zmanjšajo stroški obratovanja in ogljičnega odtisa v javnih stavbah.


Bodite obveščenih o projektnih novostih s tem, da nam sledite na naši Facebook strani (https:// www.facebook.com/Together-Slovenia-284484118714325/)) in uradni spletni strani (http://www.interreg-central.eu/TOGETHER).

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike