Orodje za dostopnost

V okviru poletnega tabora so dijaki izdelali, sestavili in sprogramirali model robotskega vozila.

Že drugo leto zapored so dijaki v zadnjem tednu avgusta spoznavali nove tehnologije in razvijali svoje kreativne ideje na Poletnem taboru energetike. Tudi na letošnjem taboru, ki je potekal v prostorih Inštituta za energetiko Fakultete za energetiko UM ter v prostorih družbe GEN energija,  je sodelovalo 10 dijakov šolskega centra Krško-Sevnica in Gimnazije Brežice.

Dijaki so uvodoma spoznavali 3D modeliranje v programskem paketu SolidWorks ter na podlagi pridobljenega znanja izdelali model nosilca za sončno celico, ki so ga natisnili s 3D tiskalnikom. Sledilo je sestavljanje robotskega vozila, katerega sestavni del je bil tudi natisnjeni nosilec.

V drugem delu tabora so se udeleženci spoznali z mikrokrmilnikom Arduino Uno ter s programiranjem v programskem jeziku Scratch.

Svoja robotska vozila so najprej sprogramirali za tekmovanje v avtonomnem sledenju poti na poligonu, kjer je bil cilj v čim krajšem času prevoziti celotni poligon. Vozila so sprogramirali tudi za daljinsko vodenje preko mobilne aplikacije, ter se z vozili pomerili v igranju robo-nogometa.

V zadnjem dnevu tabora so se udeleženci seznanili tudi s stanjem in izzivi e-mobilnosti, ter si ogledali in preizkusili delovanje električnega avtomobila ter električnega kolesa.

 

Tudi letos so dijaki navdušili s svojo zagnanostjo in kreativnostjo pri reševanju zastavljenih izzivov, ki sta jih mladim pripravila organizatorja tabora, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru ter GEN energija.

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike